Tips från tidigare fjällfarare!

 • Det fungerar jättebra att köpa mat på lokala affärer.
 • Gå gärna Padjelantaleden istället för Kungsleden.
 • Planera allt som bara går innan turen. När du väl är ute på leden - planera endast de kommande timmarna och njut av varje sekund! Det är ingen idé då att planera flera dagar fram, utan forma varje dag efter de händelser och situationer som uppstår. Laga efter läge helt enkelt!
 • Försök ha ett så luftigt schema som möjligt. Man vet aldrig vad som sker längs med den långa vägen och en extra vilodag här och där kan verkligen behövas. Dessutom kan man stöta på platser, eller människor, man gillar extra mycket och då kan det vara njutbart att få stanna en dag eller två. Planera noga men var beredd att släppa på planeringen.
 • Ta det lugnt. Ge dig tid att njuta av allt du passerar och rusa inte förbi allt det fantastiska. Unna dig vilodagar och lite lyx under resan.
 • Använd gärna också skoterkartor för vinterturen, inte bara fjällvandringskartor.
 • Packa lättare.
 • Öva på att komma upp tidigare på morgonen.
 • Om du ska torka maten i förväg, börja i god tid före avfärd.
 • Det blir aldrig som man tänkt sig. Både tidsplaner och vägval förändras över tid beroende på väder och förutsättningar för dagen. Försök att behålla lugnet och ta en dag i taget trots att det inte blev som planerat.
 • Börja med kortare dagsetapper och öka allt eftersom. Sänk förväntningarna - att vara ute i flera månader kan inte jämföras med "vanliga" fjällturer på 1-3 veckor.
 • Ta chansen att prata med lokalbefolkningen längs vägen! Fråga dem om tips, hör deras historia om bygden! Det är otroligt givande. Var öppen för allt och ha tid för omvägar.
 • Vandra med lätt packning!!! Underlättar enormt.
 • Skicka hellre en extra depålåda, än bär mer än för 12 dagar.
 • Bo på Gäddede Camping, gynna lokalhandeln (den behövs!), nyttja vandringsstavar, vila vid badplatsen vid Gärde (några mil norr om Åre), kika in på Naturum Stora sjöfallet (där du också kan få en 1000 km-våffla), njut frukostbuffén i Saltoluokta, gör en topptur till Skierfe...
 • Ha med fästvalla till skidorna. Lita inte bara på stighudar, eftersom klistret kan frysa vid låga temperaturer.
 • Välj inte alltid den snabbaste vägen, välj den som verkar mest spännande!
 • Stressa inte. Planera inte ihjäl äventyret. Ha kul!
 • Ge er ut och vandra delar av de sträckor ni har för avsikt att gå. Även om ni har en del vandringserfarenhet så tror jag det hjälper en del om man t.ex. fått uppleva ordentliga myrar, över 2 mils vägvandring med tung ryggsäck eller Rogen-moränen på egen hand innan. Läs på! Tidigare vandrares bloggar och berättelser hjälpte mig väldigt mycket i min planering.
 • Det verkar vara värt att våga bära tung utrustning som håller, om inte annat för sinnesro! Men framför allt glöm inte att besöka Stig i Olden! Han följer verkligen alla Gröna Bandare! Större gästfrihet får man leta efter. Försök att inte lyssna på musik/använda telefonen medan du går! Det är en häftigt känsla när man är ensam i naturen utan främmande stimulans.
 • The short section just north of Skalmodal is incredibly steep and dangerous. It technically can be done, but the vegetation was thick and tall and I slipped and fell many times. I wouldn’t recommend trying it. Other hikers told me you can follow the ridge east instead of going down through the trail-less forest as I did.
 • Tänk inte 130 mil från början, det är för tufft, utan ha etappmål. Gör din egen tur och snegla inte så mycket på hur andra gjort. Mitt bästa tips är att vara disciplinerad och ta regelbundna pauser, med vila och luftning av fötterna. Själv gick jag 50 min och vilade 10. Hade 7- 8 sådana pass per dag. Två av passen hade längre vila, c: a 60 min med lunchintag.
 • Gör en noggrann matplanering. Kolla var det finns butiker. Spar många kilo på ryggeen. Kolla även avstånd. Underskattade vissa sträckor Klimpfjäll-Hemavan vilket gjorde att maten nästan tog slut.
 • Att mentalt tänka igenom vad som kan krävas av en fjällvandrare. Kyla, fukt, regn och trötthet kan vara mycket jobbigt att hantera speciellt när man går ensam.
 • Våga vila
 • Inte gå ensam, blev ensamt stundvis.
 • Bär lätt. Satsa på en basvikt på 7kg eller mindre. Bär inte mer än 15kg inkl en veckas mat. Träna träna träna. Varje mil med ryggsäck innan turen har du igen. Och gå in skorna ordentligt. Ordentligt som i att gå 2 mil per dag åtminstone 2-3 dagar i sträck för att känna hur fötterna mår.

 • Testa utrustning, mat och rutiner så likt så det kommer att vara på turen som möjligt. Gör en ordentlig riskanalys. Rätt utfört kommer den påverka förberedelserna samt svara på många frågor av karaktären "vad gör jag om...?".
 • Njut. Motarbeta inte naturens skiftningar och ledens framkomlighet. Följ istället med och ta ett steg i taget. I sinom tid tar en sig alltid framåt, hur det sedan går till är en annan fråga.
 • Här finns lite tips och recept om att torka egen mat.


Lästips!

Att färdas genom hela svenska fjällkedjan är för många en dröm och ett riktigt kraftprov. För tvillingsystrarna och fjällfararna Erika Nilsson-Waara och Linnea Nilsson-Waara blev den drömmen verklighet, när de år 2016 genomförde Gröna bandet, en fjällvandring på 138 mil.  Den här boken fungerar som en komplett guide för att genomföra hela eller delar av Gröna bandet, samt andra kortare eller längre fjällturer. Vidare skildras den populära vandringsleden Kungsleden, som utgör en del av deras färdväg. Systrarna bjuder på personliga upplevelser varvat med fakta och utbildning.Häng med på deras resa!
Den fungerar som en guide och reseskildring. Vi pratar mycket om säkerhetsaspekter och om att vårda vår fina natur. Vi hoppas att tidigare och framtida bandare ska känna att vi bidrar med värdefull kunskap och inspiration. 
Köp den här

Sommaren 2016 vandrade Johanna Öhrling ensam längs hela den norsk-svenska gränsen, från Strömstad i södra Sverige till Storfjord i Nordnorge. Gröna Bandet var en del av turen. Sammanlagt blev det  213 mil, 115 dagar och 28 gränskorsningar.
Det här är berättelsen om hennes äventyr till fots. Om det jobbiga och det fina. Om naturen, mötena och tankarna. Boken kan användas för att få tips och förslag kring vandringssträckor, vackra områden och fina övernattningsstugor, men mest av allt är det en personlig skildring om att vara ute och vandra i flera månader.
Köp den här

Jörgen Johansson känner nog många till med sina böcker om Fjäderlätt vandring. Jörgen  har minskat sin packvikt med över 10 kilo utan att förlora i vare sig komfort eller säkerhet. Han har bevisat detta under många års vandringar, på svenska låglandsleder, i våra fjäll , Gröna Bandet 2020 och i några av Nordamerikas största vildmarker.
Han har skrivit ett antal böcker om vandring med lätt packning, både på svenska och engelska och medarbetar regelbundet i svenska och amerikanska media. Smarter Backpacking och Smarter Backpacking after 50.

Till Vandringens Lov -  Av Bengt Viklander som gjorde nästan hela Gröna Bandet med sin fru men blev hejdad på upploppet av snön. Boken är  en hyllning till vandringen som konst och upplevelse, och till de som vågar försöka förverkliga sina drömmar. 
Kan beställas på info@perart.se för 149kr + frakt, eller från Bokus 189kr.

Här är föregångaren till Vita Bandet, som också var en del i inspirationen till Annica och Torkels färd runt Sverige 1997.
Transtrand -Treriksröset- Torneträsk station. 1/3 -30/4 1978. 1500 km
50 skiddagar.
Deltagare:
Gunnar Pettersson
Erik Fernström
Gunnar Linder
Anders Henriks
Peter Schantz
Claes Forssell

Läs och njut av ett riktigt äventyr.
 


Hur fixar jag en länk till min nödsändare?

Det beror på vad för sorts sändare du har!

 • Om du har en Garmin InReach från Fjällcom Satellite SOS så be att dom skickar länken till oss.
 • Om du har en egen Garmin InReach gå in HÄR
 • Om du har en Spot: Efter att  ha skapat ett abonnemang och knappat in begärda uppgifter, gå in under SHARE och CREATE SHARE PAGE. Där fyller du i nödvändiga uppgifter och trycker sedan på SAVE. Då dyker det upp en länk som du kopierar och mejlar till oss.
 • Har du en så kallad PLB så går det inte att länka till den, eftersom den endast är aktiv vid nöd. Du behöver meddela till oss att det är en sådan du använder.
Vi ser sedan till att det är möjligt att följa din färd under HÄR och på Utsidan.

Friluftsliv.se är en mötesplats för dig som gillar friluftsliv, friluftsaktiviteter, naturupplevelser, vandring, promenader, turer och äventyr. Här kan du komma i kontakt med likasinnade, söka efter friluftssällskap, få nya vänner eller hitta den stora kärleken.
Kanske drömmer du om att genomföra någon av banden men söker någon att dela det med.

Mark  Waring gick Gröna Bandet 2013 och skrev en artikel i Engelska TGO om sina upplevelser i våra svenska fjäll.