Foto: VGB. Fjällträff 2023 i Storlien

FJÄLLTRÄFFEN i STORLIEN 2023 – så här var det!

Vi hade en fantastisk Fjällträff för tidigare och blivande Vita & Gröna Bandare. Och alla andra nyfikna!


VAD:
Vi hälsade ett helt gäng fjällfantaster välkomna till FJÄLLTRÄFF för Fjällfararnas Vita & Gröna Band, i Storlien i västra Jämtlandsfjällen. Det bjöds på inspirerande föredrag, mängder av lärande och roliga uteaktiviteter, produkttester och kunskapsutbyte med våra partners, After Fjäll, utelunch och roliga, smakfulla middagar. Det blev också - precis som vi hade hoppats på - ett skönt häng med likasinnade, prylsnack, Bandet-snack, tävlingar och utlottningar med fina priser. Och en hel del fjäll på riktigt såklart!

NÄR & VAR:
22–24 september på Storliens Högfjällshotell och på fjället runt omkring.

PROGRAMMET:

FREDAG
11.00-15.00  "Tjuvstart" för den som kom tidigt. Vandring Sandtjärnsrundan eller Brudslöjan t o r.

16.30-18.00  Registrering
After Fjäll hosted by SILVA och PRIMUS, med vildmarkskocken Stefan Lundgren. Presentation och information om praktikaliteter. 

18.30  Intro Vita & Gröna Bandet.
Föreläsning ”Jag är stark. Jag är modig. Jag klarar det här”, med  Emelie Torstensson. Handlar om att våga utmana sig själv. Att orka lite till när man tror man inte orkar mer. Att våga fast man är rädd. Och att slutligen uppfylla en dröm och växa som människa. Med utgångspunkt från Emelies Frankrike-vandring.
19.30  Tvårättersmiddag på hotellet
21.00  Alexandra Nilsson som sprang Gröna Bandet i sommar,  berättade om "Fjäll-löpning, faktiskt inte ett så stort steg från vandring"

LÖRDAG
7.00-8.00   Fjällyoga på långtur, med Bandarna Saskia Kalkwarf och Carl ”Hubbe” Houbaer. Hur kan man utöva yoga både i tältet och utanför och vilka övningar är bra för din Gröna- eller Vita Bandet-kropp? 

7.30-9.00  Frukost

9.00-11.00 Smörgåsbord med aktiviteter:

  • Navigeringsövningar med SILVA, med avancerad kompasskunskap, så som triangulering, pacing och navigering med karta. Ambitionen var att alla, oavsett kompasskunskap, skulle känna att man fått med sig nåt nytt!
  • Fjäll-akvarell med Matilda Ideström, konstnär och kreatör och dotter till Vita & Gröna Bandets grundare :) Här fick man praktiskt lära sig grunderna i akvarellmålning och hur man kan måla ute på sina turer.
  • Fototips med Håkan Wike, friluftsfotograf, filmare och kommunikatör. Håkan gav  tekniska råd och praktiska och kreativa knep till roligare bilder som håller längre.
  • Fjäll-löpning tillsammans med ALTRA
  • När ska jag trycka på nödsändaren? Om akutsjukvård på fjället och om Fjällräddningen, med Jenny Hofvander.
11.30-12.15  Smörgåsbord med aktiviteter:
  • Tips och trix om att äta gott och torka sin egen mat, med Bandarna Björn Rudenäs och Charlotta Hedenäs
  • En clinic om att Vårda dina saker, med Alexandra Nilsson från LUNDHAGS, samt Bandare
  • Så blir en ryggsäck till, med Håkan Nyström, produktutvecklare på LUNDHAGS
  • Fjällfarare spekulerar – tips, trix och bollande. För den som ville dela med sig av sin kunskap eller planerar ett Band i framtiden.
12.15-13.30  Utelunch med Lena Flaten, hosted by LUNDHAGS

13.30-16.45  Samma aktivitetsprogram som på fm 

17.00  "Lättviktspsykologen" Agneta Sandström berättade om "What’s the grej med Thru Hike?" En personlig betraktelse och lite hjärnforskning.
18.00  Skidskyttarnas skyttetränare Johan Hagström berättade om "När detaljerna avgör – så förbereder sig skidskyttelandslaget för att vara bäst när det gäller". Planeringen inför en långtur har en del likheter med skidskyttarnas förberedelser inför sina framgångar. Hosted by JÄMTKRAFT.

18.45  Paus och kanske en öl eller nåt i Kopparbaren

20.00  Trerätters middag på hotellet
Årets Fjällfararvän 2023
Diplomering av årets Vita och Gröna Bandare
Sabina Claesson och Nils Eile berättade om sin Vita Bandet-tur i vintras

SÖNDAG
7.00-8.00  Fjällyoga på långtur, med Bandarna Saskia Kalkwarf och Carl ”Hubbe” Houbaer. Hur kan man utöva yoga både i tältet och utanför och vilka övningar är bra för din Gröna- eller Vita Bandet-kropp? 
7.30-9.00  Frukost
8.30-  Testa på WOOLPOWER Foot-Dip och/eller kallbad med Wim Hof-metoden med Marie Hasselbom, Waatea
9.00-  Vandring längs Blomsterstigen i din egen takt
Vid Vindarnas Tempel bjöd OUTDOOR BUDDIES på lite extra energi. 
Testa på WOOLPOWER Foot-Dip och/eller kallbad med Wim Hof-metoden med Marie Hasselbom, Waatea

Lunch på hotellet

13.45-14.45  Avslutning med bildspel, prisutdelning och utlottningar av fina priser från våra partners (nedan) samt från UTEMAGASINET, CALAZOAMOK, DALUM, SKHOOP, ÅRE KAFFEROSTERI, JULBO, ÅRE CHOKLADFABRIK. STORT TACK! Varmt tack också till KUPILKA!

Dessutom – hela helgen – utställningar, test av produkter och prylsnack med våra fantastiska partners.