En checklista för HÅLLBARHET

  • Transporterna till och från start och mål – åk kollektivt, eller samåk.

Om du kan, åk kollektivt med tåg eller buss till/från start och mål. Annars, försök samåka. Kanske någon annan Bandare ska starta nästan samtidigt som du? Utöver mer klimat- och miljösmart resa, kanske det också ger nya, fina bekantskaper? (Kolla även in Skjutsgruppen!)
 

  • Utrustningen – använd i första hand det du har, eller hyr eller låna.

Tänk först på vad du redan har – och välj med omsorg vad du packar din ryggsäck eller pulka med. Hyr eller kanske låna. Tänk på att vi har kläder på jorden som räcker för sex (6!) generationer framåt – hur kan du bidra till minskad konsumtion?
 

  • Färden – ta hänsyn och lämna inga spår annat än fina minnen.

Ta stor och självklar hänsyn till de landskap som du rör dig igenom, och förstås också de djur och människor du möter längs vägen. Ju större hänsyn och varsamhet, desto större upplevelse! Du lämnar självklart inga andra spår efter dig än möjligen fot- eller skidspår och lämnar också en rastplats i minst lika rent och fint skick som när du kom. Toapapper kan du antingen elda (med försiktighet, och självklart inte om det är torrt i markerna!), gräva ner med bajset med en liten spade eller slänga och ta med i en skräppåse. Och självklart använder du aldrig våtservetter som toapapper, de bryts inte ner!
 

  • Renen och renskötseln – håll avstånd och ta hänsyn.

Samerna är Sveriges urfolk och renskötseln är en självklar del av fjällandskapet. Renen är känsliga för störningar, särskilt på våren och försommaren. Låt därför alltid renen vara ifred. Om du stöter på renar, ta en stor omväg runt eller sitt ner och vänta tills de flyttar sig. Undvik snöfält där renarna kan ta skydd mot värme och insekter. Och håll alltid din hund kopplad på där det kan finnas ren, en lös hund kan störa och skada både renen och renskötseln. (Läs mer på Samer.se).  
 

  • Maten – gynna det lokala.

Handla så mycket du kan längs vägen! Du behöver inte skicka ut all mat och annat i förväg, det går alldeles utmärkt att få tag i det mesta du behöver i många orter längs fjällkedjan. På så sätt slipper du extra frakter och gynnar dessutom små och lokala företagare ute i fjällbygderna. Det är dessutom tillåtet att till exempel ta en buss eller lifta till en butik, bara du tar dig tillbaka till samma punkt igen för att fortsätta turen.

Även STF och Friluftsfrämjandet har bra tips, läs gärna mer där!